6 Şubat 2014 Perşembe

The Untouchables

Brian De Palma gerçekten sevdiğim ve önemsediğim bir yönetmen ancak 1987 tarihli The Untouchables'da yaptığı yanlış tercihler, hatalar gerçekten sinemada dersinde okutulacak niteliktedir. De palma resmen yeni bir The Godfather olma potansiyeline sahip hikayeyi adeta tarumar etmiş. Bunda tabi ki David Mamet'ın senaryosunun da payı var. Bir kere filmde gerçekten çok garip bir müzik kullanımı var. Aksiyonun, gerilimin zirve yaptığı anlarda çok alakasız melodilerle, olabildiğince kötü bir müzik devreye giriyor ki, filmden sizi koparıyor.

Birçok kişinin söylediği gibi Robert De Niro filmin en iyisi olmasına rağmen en az görünen oyuncusu. İnanılmaz mükemmel bir Al Capone portresi çizmesine rağmen De palma, ne hikmetse 120 dakikalık filmde topu 7-8 dakika falan bu portreden yararlanmış. Kendisi resmen kıymış bu performansa. Senaryodaki mantık hataları ve kurgusal boşluklar da filmi ne yazık ki zayıf olan bir diğer unsurları.

Tüm bunlara karşın meşhur merdiven sahnesini filmden ayrı değerlendirmek gerekiyor. De palma sanki koca filmi sırf bu sahneyi çekmek için yönetmiş. Filmden apayrı bir boyutta, apayrı estetik taşıyan harikulade bir sahne. İlginç bir şekilde filmin geneline nazaran müzik kullanımı bile çok başarılı bu sahnenin. De palma'nın hemen her filmini izlemiş olarak gerçek De Palma'yı sadece o sahnede gördüğümü itiraf etmeyelim.

cult shopcult shop

cult shopcult shop

yazan:faust116

6 yorum:

  1. bayılırım bu filme, iyi kötüyle savaşır ve iyi kazanır.
    Sean Connery'yi seyretmek tadından yenmez.
    öldüğü sahnede çok üzüldümdü.
    Eline sağlık Emre

    YanıtlaSil
  2. Sensin kıymış filme! Ayrıca tek sahne bile bir filmi dünyanın en iyileri arasına sokabilir.

    YanıtlaSil
  3. Sevdiğim ender mafya temalı filmlerinden biri. Siteyi de yeni keşfettim, çok sağlam bir arşivi var, umarım yazılarınız artarak devam eder.

    YanıtlaSil
  4. Mafya sinemasının zirve olduğu bir dönemde çekilmiş, enfes bir Deniro filmi. Posteri yatağımın başucunda durmakla birlikte, filmi henüz keşfetmemiş insanlara izletirken onlarla birlikte tekrar tekrar izlemekte hobilerim arasındadır. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Görüşlerinize büyük ölçüde katılmıyorum. Film bir De Palma başyapıtıdır ve hiç de tarumar edilmiş değildir. Bu filmden ikinci bir Godfather çıkmazdı, çünkü Alcapon asla bir Don Corleone değildir. Hikaye de onun hikayesi değildir zaten. Siz hangi müziği dinlediniz bilmiyorum ama, kullanılan melodilerin filmin ruhuyla uyum içinde olduğunu düşünüyorum. Film sayısız unutulmaz sahnelerle dolu. Sizin de nmecburen belirttiğiniz gibi Potemkin Zırhlısı'ndan Gotfather'a kadar bir çok filme selam duran "merdiven sahnesi" ise unutulmazların unutulmazı. Tek kelimeyle mükemmel bir gangster filmi Untouchables.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil