2 Eylül 2013 Pazartesi

Friday


Ünlü rap müzisyeni Ice Cube'un senarist, yapımcı ve başrolde olduğu 1995 tarihli Friday’in yönetmen koltuğumda ise F.Gary Gray var.

Film iki arkadaşın tek bir gün içerisinde yaşadıklarını anlatıyor. Chris Tucker'ın canlandırdığı ve devamlı ot içen Smokey ve Ice Cube'un hayat verdiği Craig bütün gün havadan sudan muhabbet eden, mahallerinden geleni geçeni gözleyen ve insanlar hakkında ilginç yorumlar yapan iki aylak arkadaştır. Craig izin gününde işte kovulmuştur, Smokey ise ot satarak geçimini sağlamaktadır. Craig’in babası ise sokak köpeklerini yakalayan bir belediye görevlisidir. Tuvalette iken oğlu Craig’e verdiği öğütler ise filmin en komik anlarını oluşturur. Filmin esasında net bir olay örgüsü yok. Daha çok spontane diyaloglarla ilerleyen bir havaya sahip.

cult shopcult shop

Siyahların dünyasına, şiddet estetiğini olabildiğince naif hale getirerek bakan ilginç bir film Friday. Oldukça başarılı bir kurgu ilerleyişi ve oyunculuklar filmi oldukça keyifli hale getiriyor. Chris Tucker ve Cregg’in babası rolünde John Witherspoon mükemmel bir oyunculuk sergiliyorlar. Filmin mizahi yükünü bu iki kısım sırtlıyor.

cult shopcult shop

Yeni kuşağın 2003 yapımı The Italian Job filmiyle anımsayacağı yönetmen F.Garry Gray sarı tonda bir görüntü yönetimini tercih etmiş bu filmde. Bu durum filmi olabildiğince aydınlık bir atmosferde geçmesine sebep oluyor. Genelde siyahların yaşamını hep karanlık bir atmosferde izlediğimizden, bu durum biraz farklı gelebiliyor. Filmin gerilim düzeyinin en tepede olduğu sahnelerde bile film bu aydınlık kimyasından çok fazla ödün vermiyor. Sonradan Next Friday ve Friday After Next isimli devam filmleri de çekilen Friday, 90’ların kült filmlerinden ve defalarca izlenecek keyifte bir film. Soundtrack listesi de efsane denilecek kadar başarılı.


yazan:faust116

1 yorum:

  1. Hi! Quick question that's entirely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when viewing from my iphone4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this problem. If you have any suggestions, please share. With thanks! apple itunes login

    YanıtlaSil