31 Aralık 2011 Cumartesi

Yasemin'in Tatlı Aşkı

Blogda uzun süredir yeşilçam’ın duygusal klasiklerine pek yer vermiyordum. Çok uzun zaman önce izlediğim 1968 tarihli, yapımcılığını Hulki Saner'in, senarist ve yönetmenliğini ise Atıf Yılmaz'ın yaptığı bu filmi tekrar izleme ve değerlendirme fırsatı buldum.

Pek bilinmese de Türk sinemasının en sempatik filmlerinden biridir Yasemin’in Tatlı Aşkı. Varyemezi solda sıfır bırakacak kadar cimri olan Hüsamettin Elibol (Ali Şen) vardır filmde. Kendi evinde uyguladığı tasarruf politikaları insanı gerçekten güldürürken düşündürür. Daha doğrusu düşündürürken güldürür. Rakibi ise kendisinin aksine müsrif bir adam olan Muzaffer Bey’dir. Hüsamettin, Muzaffer’in ofisindeki resmini, hatta resmin çivisine haciz koyacak kadar gözü dönmüş bir cimridir. Amma velakin yeşilçam’ın dünyası küçüktür. Yollar pek kolay kesişir. Hüsamettin’in oğlu Erol (Erol Büyükburç) ve Muzaffer’in kızı Yasemin (Hülya Koçyiğit) ailelerinin büyük çekişmesinden habersizce büyük bir aşk yaşamaktadır. Zamanla aileler bu gerçeği öğrendiğinde ise Yasemin ve Erol’a büyük zorluk çıkartacaklardır.




Filmi benim gözümde başarılı kılan başlıca hususlar, gerek romantizmin gerekse de komedinin hep belli ölçülerde gidiyor olması. Rahmetli Atıf Yılmaz filmin kimyasını o kadar güzel ayarlamış ki içinde barındırdığı aşk hikayesi, seyirciye kesinlikle negatiflik ve istismar edici bir hüzün aşılamayan bir yapı barındırıyor. Mizahi unsurlar ise mantık dışı bir absürdlüğe kaçmadan bize sunuluyor. Muhtelif anlarda çıkan Erol Büyükburç şarkıları da ayrıca tüm bunların üzerine ekstra güzellik oluyor. Kısaca özetlemek gerekirse her anlamda çok güzel yönetilmiş ve yazılmış bir film.


Bu filmin bu kadar güzel olmasında elbette kıymetli oyuncularının da büyük payı var. Başta Hüsamettin rolünde Ali Şen harika bir oyunculuk çıkartıyor, yorumlamaya bile gerek yok. Hülya Koçyiğit en güzel olduğu zamanlardan bize göz kırpıyor. Oyunculuğu şarkıları kadar güzel olmasa da Erol Büyükburç’da idare eder bir performans sergiliyor.

Sonuç olarak Yasemin’in Tatlı Aşkı, güzel bir yeşilçam nostaljisi yaşayıp, gönlünün okşanmasını isteyenlerin oldukça sevebileceği bir film. Tavsiye edilir.

yazan:faust116

9 yorum: