12 Eylül 2011 Pazartesi

Who Can Kill a Child


Daha önce Evil Child temasının yerli örneklerinden biri olan Kötü Tohum’u bu blogda ele almıştım. Who Can Kill a Child ise 1976 İspanya yapımı çok sıkı bir Evil Child gerilimi.

Şahsımı en çok tırstıran gerilim filmlerinin başında bu tür çocukların katil olduğu filmler gelir. Çünkü masumiyetin simgesi olan çocukların bu tür şeytani halleri her insan gibi bana da tedirginlik verir. Bu filmde ise olaylar biraz daha uç boyutlarda gelişiyor. Filmin en başında seyrettiğimiz sekiz dakikalık belgesel kısımda yirminci yüzyıl boyunca gerçekleşen savaşlarda ölen çocukların görüntüsü ve anlatıcı tarafından istatistiği verilir. İnsanı oldukça huzursuz eden bu bölüm, filmin ilerleyen dakikalarında üzerimizde oluşacak olan negatif çocuk yargısını daha en baştan kırmamızı sağlıyor. Bir anlamda filmin finali ile bu giriş kısmı arasında anlamlı bir sebep-sonuç ilişkisi kurulmuş.


Filmin kısaca konusundan bahsedecek olursak; Evli ve iki çocuklu bir çift kendi başlarına turistik bir tatile çıkmışlardır. Kadın altı aylık hamiledir. İspanya’nın güney kısmında yer alan ufak bir ada olan Almanzora‘ya giden çiftimizi burada garip süprizler beklemektedir. Öncelikle adaya ayak bastıklarında onları 2-3 tane çocuk karşılar. Daha sonra kalacakları yeri ararlarken adanın garip bir şekilde boş olduğunun farkına varırlar. Etrafta birkaç çocuk dışında kimse yoktur. Uzun bir süre bu garip duruma bir anlam vermeye çalışan çiftimiz, karşılarına tesadüf eseri çıkan bir yetişkin sayesinde olan biteni öğrenir ve kısa sürede korkunç bir yaşamda kalma savaşı vermeye başlarlar.


Who Can Kill a Child kendi türünde yapılmış en çarpıcı filmlerden birisi. Oldukça sade bir atmosfere sahip olsa da filmin sonuna kadar insanı epey gerebilen bir yapısı var. Ana karakterlerin yaşadığı dehşeti birebir yaşıyorsunuz. Yönetmen Narciso Ibáñez Serrador bu anlamda oldukça iyi iş çıkarmış. Gerçi kendisi bu film dışında hep TV için iş yapmış bir yönetmen.


İnsanlık tarihi boyunca farkında ya da farkında olmadan çocuklara hep acı çektirdik. Kirli emellerimiz uğruna çıkardığımız savaşlarda yetişkinden çok çocuklar öldü. Bu kirli oyunun hep en masum ve temiz olanları en çok acı çeken oldu. Bu film bir anlamda çocukların yetişkinlerden aldığı intikam ve onlara karşı yapmış oldukları isyanın fantastik bir simgesi niteliğindedir. Bu sebepten filmi seyrederken çocuklara karşı bir öfke duymayalım çünkü biz yetişkinler bunu fazlasıyla hak ettik.


Sonuç olarak yakın zamanda DVD’si çıkana kadar pek kimsenin bilmediği ama şu anda epey bir kişinin izlediği ve kült olarak kabul ettiği filmlerden biri Who Can Kill a Child. İnsanlığa karşı getirdiği eleştirisel alt metni ile benzerlerinden de bir adım öne çıkmayı başaran bu filmin kesinlikle daha fazla kişi tarafından farkedilmesi gerekiyor. Yazıyı filmin heyecan dolu fragmanı ile sonlandırıyorum.



yazan:faust116

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder