11 Haziran 2010 Cuma

Breakout

inceleme
Charles Bronson filmlerine Breakout ile devam ediyoruz. Breakout, 1975 bir Tom Gries filmi. Film, öz dedesi tarafından komployo uğratılarak, haksız yere cinayetle suçlanan ve Meksika’da bir hapishaneye konulan Jay Wagner’in (Robert Duvall), bu hapishaneden kaçırılma hikayesini anlatıyor.

Charles Bronson ise Jay’i hapishaneden kaçıracak olan kişidir. Bronson filmde Nick Colton olarak yasadışı işler yapan birini canlandırıyor. Ancak daha önce ele aldığımız filmlerinde olduğu gibi bir kiralık katil ya da intikam peşinde olan birisi değil. İyi kalpli, biraz da Jay’in karısı Ann’in (Jill Ireland) etkisinde kalmış bir sahtekar. Kısaca çevresine beyaz yalanlar söyleyerek, para için ufak tefek illegal işleri anormal karşılamayan biridir. Tekdüze bir yaşantısı olan Nick’in hayatı Ann’in girişi ile biraz hareketlenir. İlk başta Ann tarafından fazla bilgilendirilmeyen Nick, olayın ciddiyetini kavradığında ise fiyatını yükseltecektir. Çünkü Meksika gibi bir yerden mahkum kaçırmak, riski son derece yüksek bir iştir. Öncelikle şunu belirtmek gerekir ki, Breakout, çok fazla vurdunun kırdının olduğu, devamlı silahların patladığı ve insanların öldüğü bir film değil. Ancak filmin tüm bu eksiklerine karşın, dinmeyen bir temposu ve heyecanı var. Nick’in Jay’i kaçırmak için yaptığı ince hazırlıklar, seyirci olarak bizim beklentilerimiz, filme olan ilginin hep canlı kalmasını sağlıyor. Bir de Bronson’un alışılmışın dışında çizdiği, sempatik üçkağıtçı tiplemesi de, filmi ilginç kılan diğer özelliklerden biri.

Bir de her ne kadar derine inmese de, filmin Meksika’ya karşı önyargı oluşturan, politik bir duruşu da var. Filmdeki Meksika hapishanesinin hali, akla hemen Midnight Express’i getiriyor. Ancak bu film, Midnight Express gibi tek kutuplu siyasal önyargılar taşıyan bir film değil. Önceden de belirttiğimiz üzere, Bronson üzerine kurulu bir macera filmi. Film için Meksika hapishanesinin seçilme nedeni, yaratılmaya çalışılan macera duygusunun körüklenmesidir. Hatta değişik bir açıdan bakıldığında, Meksika hapishanesinin, evli mahkumlara görüşme zamanı sevişebilmeleri için özel bir oda vermeleri, aslında bu hapishanelerinin o kadar da kötü olmadığına dair bir kanıt oluşturabilir.

Yönetmen Tom Gries’den de bahsedecek olursak, filmin hikayesine gayet iyi hizmet ediyor. Özelikle önceden bahsettiğimiz tempoyu ve macerayı sağlamakta oldukça başarılı oluyor. Oyunculardan Bronson ise her zaman ki gibi müthiş karizması ile filmin en büyük kozu. Robert Duwal ve Jill İreland ise karakterlerinin gerektirdiği oyunculuğu gayet iyi sergiliyorlar. Ayrıca Jay’in dedesi rolünde izlediğimiz usta yönetmen John Houston’da, yine başarılı bir oyunculuk sergiliyor.

Sonuç olarak Breakout, Bronson hayranlarının yanı sıra, şiddetin hakim olduğu aksiyon filmlerini sevmeyenlerin de, kesinlikle hoşlanacağı bir film.

yazan:faust116

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder