4 Ocak 2012 Çarşamba

Braindead (Dead Alive)


Peter Jackson'ın Lord of the Rings serisinden önce de bir sinema kariyeri olduğunun en büyük ispatı 1992 yapımı, birçok yerde Dead Alive ismiyle de anılan Braindead filmidir.

Benzer nitelikteki filmlerden biri olan ve benim de hayatımda izlediğim en eğlenceli filmlerden olan Evil Dead 2 ile bir karşılaştırma yapacak olursak, komedi yönüyle olmasa da, kan yönünden Evil Dead 2'nin epey önünde bir film Braindead. Peter Jackson'ın oldukça gerilla usulü çektiği ilk filmi Bad Taste'in ardından bu denli zahmetli bir işe kalkışması ve bunun altından başarıyla kalkabilmesi ayrıca övgüyü hak ediyor.


Film 1957 yılında ufak bir Yeni Zelanda kasabasında geçiyor. Oldukça despot olan Annesi ile yaşayan Lionel, bir gün alışveriş yaptığı sırada Paquita'nın ilgisini çeker. Paquita'ya büyük annesi tarot falı bakmıştır. Falda Paquita'nın büyük bir aşk yaşayacağı görünmektedir. Paquita bu kişinin Lionel olduğunu düşünmektedir. Kısa sürede Lionel ve Paquita epey hızlı bir aşk yaşarlar ama garip olaylar silsilesi de peşlerini bırakmaz. Kendilerini hayvanat bahçesinde takip eden Lionel'in Annesini, filmin en başında sıçanlar tarafından tecavüz edilen ve mutasyona uğrayan bir fare, daha doğrusu fare-maymun karşımı büyük, lanetli bir hayvan kolundan ısırır. Annesi oracıkta bu yaratığı öldürür ancak sonradan giderek garipleşir ve kısa sürede bir zombiye dönüşür. Filmdeki bütün macera ve işlerin sarpa sarması da bu andan itibaren başlar.


Peter Jackson, muhtemelen Bad Taste filminde maddi imkansızlıklardan yapamadıklarını bu filmde fazlasıyla yaparak, bir nevi ruhsal doyuma ulaştırmış kendini. Film özellikle son yarım saatte abartıdan öte denecek kadar uç bir noktaya ulaşıyor. Hassas bünyeleri bile bir zaman sonra uyuşturacak kadar fazla kan var filmde. Ancak tüm bunların oldukça yaratıcı bir mizahla dengelenmesi filmi oldukça eğlenceli kılmayı başarıyor. Yine de türün meraklıları dışında seyredecek olanlarda epey bir rahatsızlık yaratabilir. O yüzden seven kitlesi oldukça özel olan bu filmi kesinlikle meraklısı dışındakilere tavsiye etmiyorum.


Oyuncuları değerlendirecek olursak, Lionel rolünde Timothy Balme bir Bruce Campbell (Evil Dead 2) performansı sergilemiyor ama yine de eğlenceli bir oyunculuk çıkartmış. Güzel olup olmadığına bir türlü karar veremediğim Paquita rolünde Diana Peñalver ise rolünün hakkını gayet iyi vermiş. Ayrıca yönetmen Peter Jackson'ı da filmin en başında ve ortalarında farklı karakterler eşliğinde kısa bir oyunculuk gösterisi sergilerken görüyoruz.


Sonuç olarak Braindead artık dünyanın en prestijli yönetmenlerinden biri olmuş olan Peter Jackson'ın ilk dönem aykırı ruhlu gore filmlerinden birisi. Yönetmenin 2000 yılından önce çektiği bir kaç filmi merak edenler için çok gizli sayılmasa da, adeta yasak meyva misali duran bir film. Kendine güvenen varsa izlesin ancak daha önce de söylediğim gibi, narin bünyeleri 1-2 gün zor yemek yedirecek bir film. Benden uyarması. Yazıyı da Peter Jackson'ın Lord of the Rings sonrası dönemine ithafen söylenmiş manidar biz sözle noktalıyorum.

yazan:faust116

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder