1 Haziran 2010 Salı

Cannibal Ferox


Cannibal Ferox, Umberto Lenzi’nin yönettiği 1981 yapımı bir yamyam filmi. Bugün kült olarak kabul edilen Cannibal Holocaust’un başarısı üzerine, onun türevi sayılabilecek bir çok zombi ve yamyam temalı filmler çekildi. Ferox’da bunlardan bir tanesi.

Film, New York’ta kalabalık insan görüntüleri ile açılışını yapıyor. Rehabilitasyon merkezinden yeni çıkmış olan Tim Berret, arkadaşı Mike’ın evine uğrayarak ondan uyuşturucu almak istemektedir. Ancak Mike’ın evinde onu bekleyen ve Mike’ın kendilerine kazık attığını iddia eden iki psikopat kılıklı herif (gangster demiyorum çünkü hakaret olur) Tim’e Mike’ın nerede olduğunu sorarlar. Tim her ne kadar bilmediğini söylese de, ona inanmazlar ve öldürürler. Tim’in ölümü üzerine Mike’ın evine gelen dedektifin gözüne evde bulunan bir kadın fotoğrafı çarpar. Kadının Mike ile olan bağlantısını öğrenmek için araştırmalara başlar. Daha sonra bu kadının Mike’ın kiracısı ve sevgilisi olduğunu öğreniriz. Dedektif bu kadının verdiği bilgiler sayesinde Mike’ın nerede olduğunu öğrenir.


Bu sahneden sonra Paraguay’ın derin amazon ormanlarına dalarız. Buraya Cannibalizm hakkında araştıma yapmak için gelmiş olan üç kişi görürüz. Bunlar Gloria, Pat ve Myrna'dır. Bir jip kiralarlar ve ormana dalarlar. Ancak çamura saplanan ve bozulan jip yüzünden, ormanda yürüyerek keşif yapmak zorunda kalırlar. Tam bu sırada gördükleri bir sahne hem onların hem de biz izleyicilerin baya bir midesini kaldırır. Bir ağaç kütüğüne oturmuş ve nerdeyse tamamen çıplak olan bir yerli, bir parmak büyuklüğündeki böcekleri löp löp mideye atmaktadır. Bu mide bulandırıcı sahneye karşın yola devam eden ekibimiz adeta belalarını aramaktadırlar. Tam bu sırada ormanda kendilerine doğru gelmekte olan iki kişi görürler. Bunlar yerli değildir. Kendileri gibi uygar medeniyetin insanlarıdır. İçlerinden biri omuzundan yaralanmıştır. Diğeri ise hikayemizin New York kolunu temsil eden Mike’ın bizzat kendisidir. Tipinden güvensizlik ve ibnelik akan Mike’ın, New York’tan buralara babasının hayrına gelmediğini kısa sürede öğreniriz.


Mike’ın amacı elmas bulmaktır. Ancak bu uğurda kendini kaybeden ve kokain bağımlısı olan Mike, kantarın topuzunu kaçırıp bir kaç yerli öldürür. Hatta kendilerine bizzat yardım eden, Portekizli diye hitap ettikleri adamı hadım edecek kadar kafayı bulmuştur. Filmde Mike’ın yediği bu naneler bize flashback yoluyla aktarılır ve biz de bu yerli insanlarin bu keşif grubuna karşı neden bu kadar acımasız olduğunu anlamış oluruz. Aslında yamyamlık diye bir şey yoktur. Sadece vahşet vahşeti doğurur. İçlerinde yardım sever olanlar bile vardır. Yani kısaca Mike eğer onları kaşımasaydı filmde gördüğümüz bir çok vahşete de tanık olmayacaktık. Yani asıl suçlu medeni olarak kabul edilen biz insanlarda.


Film, hayvan severleri de rahatsız edecek bir çok sahne barındırıyor. Tilki, kaplumbağa ve iguanaya kadar bir çok hayvan kesilip afiyetle yeniyor. Yani kısaca herkesin keyifle seyredeceği eğlencelik bir film değil. Biraz midenizin sağlam olması gerekiyor. Sonuç itibariyle Umberto Lenzi, yönetmenlik açısından fena bir iş çıkarmamış. Cannibal Ferox, sadece türün meraklılarını memnun edecek, halefi Cannibal Holocaust kadar kült bir değer taşımasa da, kayda değer bir film.
yazan:faust116

1 yorum:

  1. ciddi ciddi bu filmi seyrettin ya helal olsun sana. hayır ben 2 gün yemek yiyemezdim bunu izlesem.

    YanıtlaSil