13 Mayıs 2010 Perşembe

Dead Meat

yakın zaman
Dead Meat, rahmetli Metin Demirhan’ın bir yazısı sayesinde farkettiğim ve izleme fırsatı bulduğum 2004 yapımı bir İrlanda filmi.

Film, oldukça düşük bir bütçe ve dijital kamera ile çekilmiş bir zombi filmi. Aslında bu gibi dar imkanlarını avantaja dönüştüren bir film olduğunu söyleyebiliriz. Filmin kendini kesinlikle ciddiye alan bir tarafı yok. Yönetmen olabildiğince lafı fazla uzatmadan, direkt konuya giriyor. Yani insanı yormayan bir görsel yapı ve hikaye mevcut filmde. Seksen küsür dakikalık kısa sayılabilecek süresiyle de temposunu çok iyi muhafaza ediyor.


Filmin konusundan bahsedersek; Arabalarıyla bir kasabadan geçmekte olan Martin (David Ryan) ve Helena (Marian Araujo) adlı çiftimiz, radyodan ilginç bir habere tanık olurlar. Haberde ölümcül bir salgının baş gösterdiğini ve bunun insanları bir canavara dönüştürdüğü gibi bir konudan bahsederler.Tam bu sırada arabayla bir adama çarpan genç çiftimiz, öldü zannettikleri bu adamı arabalarının arka koltuğuna atarlar. Sonra aniden ölü olan adam Martin’e saldırarak, onu boynundan ısırır. O sinirle boynundan ısırılan Martin eline levyeye benzeyen bir demir çubuk alarak, ölü adamın kafasını parçalar. Kısa bir süre sonra Martin kaçınılmaz olarak bir zombiye dönüşür. Helena’da böylece yalnız kalır. Çok geçmeden Helena bir mezar kazıcı ile tanışır. Onunla birlikte kasabayı boydan boya geçerek güvenli bir yer aramaya başlarlar. Yol boyunca karşılarına çıkan zombileri ise olabildiğince ilkel bir şekilde (kürek, tahta parçaları ve hatta topuklu ayakkabı) yok etmeye çalışırlar.
Özellikle Helena'nın, Martin'in gözüne elektrikli süpürgenin ucunu sokarak beynini çıkarttığı sahne, insanın elektrikli süpürgeye bakışını değiştiriyor(!)


Film aşağı yukarı bu ayarda kendini sürdürüyor. Hikaye yapısı olabildiğince basit olduğundan, çok da fazla süprizlere gebe olan bir olay olmuyor. Zaten seyirci olarak böyle bir filmden, çok da fazla bir süpriz beklemiyorsunuz. Sıkmadan kendini seyrettirebilmesi ve temposunu surdürebilmesi bu film için fazlasıyla yeterli. Ayakta uyuyan ve inek şeklindeki zombi ise daha önce hiç bir zombi filminde tanık olmadığımız durumlar. Filmin belki bu açıdan orijinal birkaç ayrıntısı mevcut.


Yönetmen ve oyunculara da kısaca değinirsek, yönetmen ‘Conor McMahon’, henüz bu ilk filminde kafasındaki hikayeyi istediği şekilde yansıtma fırsatı bulmuş. Elindeki imkanları iyi kullanarak, gayet güzel bir iş çıkartıyor. Oyunculardan dikkatimi çeken Helena rolünde ‘Marian Araujo’ oldu. Oldukça sempatik bulduğum bu bayan oyuncu, amatör bir ruhla olabildiğince inandırıcı bir performans sergilemiş. Sonuç olarak Dead Meat, türe yeni soluklar getiren önemli bir film değil. Ancak zombi severler kesinlikle bu filmi es geçmeyecektir.

Conor McMahon

yazan:faust116

2 yorum:

  1. bu filmi izlemek için heralde harcore zombi filmi seven biri olmak lazım. fakat şu zombi ineği görmek isterdim :). ama yine ilginç bir film bulmuşsun, ayrıca yazılarını daha sıklıkla görmek isteriz.

    YanıtlaSil
  2. ineği de tam göremiyorsun filmde..anca möö'lemisini duyuyorsun..malum düşük bütçe :))

    YanıtlaSil